К, Л

 

Калипер - гънкомер, уред за измерване дебелината на подкожната мастна тъкан.
Калорийност, калоричност - количество калории на даден продукт; количество енергия, получена от грам хранителен продукт при пълно окислено разграждане. С въвеждането на международната система SI понятието “калорийност” може да се заменя с понятието “енергийна стойност”. 
Калорийност (бруто) - общата калорийност (енергийна стойност) на приетата храна. 
Калорийност (нето) - количеството калории (енергия), реално получени от организма при приемането на даден продукт (храна), т.е. калорийността бруто, умножена по процента на усвояемост на дадения продукт (храна).
Кардио - респираторна система – системата в организма, осъществяваща доставката и транспорта на кислород; съвместна дейност на сърдечно-съдовата и дихателната система.
Карминативно - газогонно. 
Катаболни процеси - разграждане на веществата и превръщането им в по- прости, което е свързано с освобождаването на енергия.
Кетонни тела - междинни продукти, получаващи се при окислението на мастните киселини в черния дроб. 
Кинезиология -  наука за движенията.
Кинезитерапия - лечение чрез движение.
Киселини:
аскорбинова - витамин C. 
глутаминова - безцветна кристална аминокиселина; използува се като подправка на хранителни продукти; съставна част на глутена
никотинова - витамин PP; ниацин; никотинамид
оротова - витамин В13 
пангамова - витамин В15. 
пантотенова -  витамин В13. 
фолиева -  витамин Вc;  витамин В10;  фолацин
Клинични прояви - видими или установими с прости уреди (стетоскоп, апарат за мерене на кръвно налягане) прояви на болест или болестно състояние. 
Коагулират -
 съсирват. 
Коксартроза - хронично дистрофично заболяване на тазобедрената става, при което настъпва прогресираща загуба на ставния хрущял, промени в подлежащата кост, образуване на остеофити и др. Протича с болка, ограничени движения, куцане и др. 
Колаген - белтък, влизащ в състава на междуклетъчното пространство на съединителната тъкан. Спадът на неговия синтез с напредването на възрастта води до появата на бръчки и отпускане на кожата. 
Комплексни захари - въглехидратите или захарите са два вида: прости и сложни (комплексни). Основен представител на комплексните захари е нишестето. 
Контрактилитет -
 свойство на мускулатурата да съкращава дължината на мускулните влакна, за да произвежда кинетична енергия.
Кръгло сухожилие – много силно сухожилие, което задържа главата на бедрената кост вътре в чашката на таза. 

Кухинен орган - кух орган, ограничен от гладка мускулатура (напр. пикочен мехур, матка, стомах...) Функционирането на тези органи не зависи от желанието и волята на човека. 

 


Л
Лаксативен - разхлабителен. 
Лактат - краен продукт от разграждането на глюкозата и гликогена при анаеробни условия
Лактозна непоносимост - неалергична реакция към съдържащата се в млякото и млечните продукти млечна захар (лактоза), която се дължи на недостатъчност или липса на ензима лактаза, който я разгражда. 
Лакто-ово вегетарианец - човек, които се храни предимно с растителни продукти, но допуска в хранителния си режим, употребата на млечни продукти и яйца. 

Липотропен ефект - повишено увличане на мастите в енергетичния цикъл 

 





{START_COUNTER}