В |
||
Варици - разширени вени Вени - кръвоносни съдове, които пренасят кръвта от периферията на тялото към сърцето Венозност - означава кръвонапълването в артериите, вените и капилярите при позиране. Усилва се от редуцирането на мастната тъкан и от наличието на гликоген в мускулите. Велоергометър - устройство, на което може да се имитира каране на велосипед. При въртене на педалите може да се създава дозирано натоварване с различна мощност. Използува се в кардио - тренировка. Вискозитетни свойства - свойства на течностите, които се определят от вътрешното триене между молекулите. По-гъстите течности обобщено имат по-голям вискозитет. Витамини - органични вещества, необходими за живот, които с малки изключения не могат да бъдат произведени или синтезирани от организма. Витамин A - (аксерофтол; ретинол) Витамин В1 - ( тиамин; аневрин) Витамин В2 - ( рибофлавин; лактофлавин; витамин G) Витамин В3 - ( пантотенова киселина) Витамин В6 - ( пиродоксин; пиридоксал; пиридоксамин; адермин) Витамин В10 - ( витамин Bc; фолиева киселина; фолацин; витамин М) Витамин В12 - ( цианкобаламин) Наличен само в храни от животински произход. Витамин В13 - ( оротова киселина) Витамин В15 - ( пангамова киселина) Витамин С - ( аскорбинова киселина) Витамин D - ( калциферол) Витамин D2 - ( ергокалциферол) Витамин D3 - (холекалциферол) Витамин Е - (токоферол) Витамин F - групата на високоненаситените мастни киселини (линолева, линоленова, арахидонова), които имат витаминна активност. Витамин Н - (биотин ) Витамин К - ( филохинони) Витамин Р - ( цитрин; флавон; хесперидин; рутин) Витамин РР - ( никотинова киселина; никотинамид; ниацин) Витамин U - вещество, изолирано от зелето, което подпомага регенерацията на тъканите. Влакнини - видове въглехидрати в растенията, които в организма на човек оказват подобряващо здравето действие. Воден баланс - съотношение между количеството вода, постъпващо в организма и извежданата от него. Вработване - период, необходим за приспособяване на организма към натоварванията. Вроговяване - отнася се за епителните тъкани, които покриват кожата, лигавиците, очите. Настъпва най-често при дефицит на витамин А в организма и представлява превръщане на нормалната еластична епителна тъкан в твърд нефункциониращ слой. Въглехидрати - основен енергиен източник при натоварвания. Възстановителен период – необходимо време за нормализиране промените, които са резултат от натоварвания.
|
||