Мускулна група на коремната стена

 

Местоположение и функция на мускулите на предната и задни части на коремната стена
Както за всяка друга част на човешкото тяло, и за коремната област трябва да имаме задълбочени познания преди да започнем да тренираме мускулатурата й. Освен това е необходимо да си изясним правилната методика и техника на изпълнение на всякоупражнение и въздействието му към съответната област. Когато говорим за предна или задна част на коремната стена, трябва да разберем каква е ролята на отделните мускули. За съставянето на добър комплекс от упражнения, стимулиращ тези мускули без опасност от травми е необходимо да знаем какво е съотношението между тях и гръбначния стълб. От жизнено значение за спортиста е да бъде добре осведомен за биомеханиката, за да не губи време и енергия с излишни усилия в неправилна посока. Това е още по-валидно и за опасностите, които се крият в неправилното изпълнение на упражненията за коремните мускули. Освен че е част от постигането на добре развита физика, тренировката за тези мускулни групи ни предпазва и от сериозни травми. Затова ще ни бъде от голяма полза да изучим местоположението и функциите на тези мускули.
 
Липсва опората на скелета
В коремната област и коремната кухина липсва опората на костната система. Тази област изцяло разчита на силата и целостта на мускулатурата. Тя се състои от три слоя мускули и влакната на всеки един от тях са разположени в различна посока. Именно това осигурява необходимото напрежение и сила и компенсира липсата на кости.
 

Коремната стена е почти изцяло изградена от мускули. Те представляват опора и защита за коремните органи и подпомагат диафрагмата при дишането. Освен това служат и за сгъването на гръбначния стълб и упражняват натиск върху ребрата. Съкращаването на коремните мускули повишава вътре-коремното налягане необходимо при дефекацията и допринася за стабилизирането на гръдния кош при натоварвания като например вдигането на тежести. Когато вдигаме краката от лег, коремните мускулислужат за фиксиране на таза, от който започват сгъвачите на тазобедрената става.

 

Прав коремен мускул
Местоположение: Правият мускул е главният коремен мускул и образува изпъкнала мускулна маса в предната коремна област. Той е лентовиден и е разположен в най-предната част на коремната стена. Преминава встрани от средната линия и се състои от надлъжни мускулни снопчета във вертикална посока. Започва от предната повърхност на V,VI и VII ребро и мечовидния израстък. Състои се от ляв и десен дял разделени от напречни сухожилни ивици, широки около 3 см. Всеки от правите коремни мускули е покрит с фасцията на косите и напречния коремни мускули. Сухожилните ивици отделят всеки от двата коремни мускула и спомагат за ясното им разграничаване.


Функция: Правият коремен мускул извършва компресията на коремната кухина и спомага за форсираното издишване, дефекация и уриниране. Освен това участва внавеждането встрани и в сгъването на гръбначния стълб.


Задна част на коремната стена
Квадратен поясен мускул


Местоположение: Това е дълъг дебел мускул, който започва от хълбочния гребен, хълбочно-поясната връзка и се залавя за долния край на дванадесетото ребро и напречните израстъци на горните поясни прешлени.


Функция: Въздейства още по-пряко и силно върху поясната област, тъй като участва в движението на гръдния кош към таза както и в отвеждането от гръбначния стълб. Подпомага косите мускули при сгъването встрани. 
Мускули повдигачи на лопатката 
Междуребрени мускули 
Междуребрени поясни мускули 
Дълъг гръбен мускул 
Бодилков гръбен мускул
Всички повдигачи на лопатката са взаимно преплетени и работят в синхрон един за друг, затова се и разглеждат като един мускул. Тази мускулна група очертава ясно вдлъбнатината в поясната област на добре развитото тяло. Повдигачът на лопатката обхваща обширна област и започва от шията като преминава по цялото продължение от двете страни на гръбначния стълб. Тези мускули започват от долната повърхност на хълбочния гребен, 7-те последни ребра, бодилковите израстъци на поясните прешлени и 4-те долни гръдни прешлени. Те се залавят за напречните израстъци на всички прешлени.

 

Функция: Тези мускули се активират силно при завъртането на лопатката. В упражненията с усукване, когато рамото се завърта, гръбначният стълб изпълнява функцията на ос на въртене, а мускулите от двете страни работят в синхрон, за да се получи изтегляне или усукване на корема. 

 





{START_COUNTER}