Г

 

Галактоземия - наследствена обремененост, при която млякото става токсично като храна.
Гастроентерити - възпалителни заболявания на лигавицата на стомаха и червата.
Генетичен дефект - дефект в гените (гените предават наследствените характеристики на организма) 
Генотип - съвкупност от признаци и свойства, от които се изгражда наследствената основа на организма.
Гладка мускулатура - мускулатурата на вътрешните органи, бронхите и кръвоносните съдове. Нейното съкращаване е под командването на автономната нервна система (не зависи от желанието и разсъдъка), за разлика от командването на двигателните мускули.  
Гладуване
 - състояние на организма при пълна липса или недостатъчен прием на хранителни вещества, или при рязко нарушение на тяхното усвояване. Различават се следните видове гладуване: абсолютно (при липса на храна и вода), пълно (липса на храна, но приемане на вода), частично (недостатъчен внос на хранителни вещества); белтъчно, витаминно, водно, въглехидратно, мастно, минерално. Частичното гладуване по същество недостатъчно хранене, а не гладуване в пълния смисъл на думата.
Гликозиди - съединения, които се образуват от свързването на глюкозата с хидроксилна група на друго вещество. Много от биоактивните вещества в растенията са под формата на гликозиди, например: сапонините, фенолните съединения. 
Глутамин
 - аминокиселина, която заедно с глюкозата осигурява главната храна на нервната система.
Глутен - растителен белтък; смес от два белтъка –глиадин и глутенин; наличен е в пшеницата, ръжта, овеса и ечемика.
Глутеален - седалищен, отнасящ се до седалищната област.
Глюкокортикоидна терапия - лечение с гликокортикоидни хормони. У човека тези хормони се отделят от кората на надбъбречните жлези и включват кортизол (хидрокортизон) и кортизон. За лечение се използват полусинтетични или синтетични гликокортикоиди главно заради тяхното противовъзпалително и антиалергично действие.

Гъвкавост - способност на организма да извършва движения с голяма амплитуда.  

 





{START_COUNTER}