В

 

Варици - разширени вени
Вени - кръвоносни съдове, които пренасят кръвта от периферията на тялото към сърцето
Венозност - означава кръвонапълването в артериите, вените и капилярите при позиране. Усилва се от редуцирането на мастната тъкан и от наличието на гликоген в мускулите.
Велоергометър - устройство, на което може да се имитира каране на велосипед. При въртене на педалите може да се създава дозирано натоварване с различна мощност. Използува се  в кардио - тренировка.
Вискозитетни свойства - свойства на течностите, които се определят от вътрешното триене между молекулите. По-гъстите течности обобщено имат по-голям вискозитет. 
Витамини -  органични вещества, необходими за живот, които с малки изключения не могат да бъдат произведени или синтезирани от организма.
Витамин A    - (аксерофтол;  ретинол)
Витамин В1    - ( тиамин; аневрин) 
Витамин В2    - ( рибофлавин;  лактофлавин; витамин G) 
Витамин В3    - ( пантотенова киселина) 
Витамин В6    - ( пиродоксин;  пиридоксал;  пиридоксамин; адермин) 
Витамин В10  - ( витамин Bc;  фолиева киселина;  фолацин;  витамин М) 
Витамин В12  - ( цианкобаламин) Наличен само в храни от животински произход.
Витамин В13  - ( оротова киселина) 
Витамин В15  - ( пангамова киселина) 
Витамин С      - ( аскорбинова киселина) 
Витамин D      - ( калциферол) 
Витамин D2    - ( ергокалциферол) 
Витамин D3    - (холекалциферол) 
Витамин Е      - (токоферол) 
Витамин F      - групата на високоненаситените мастни киселини (линолева, линоленова, арахидонова), които имат витаминна активност. 
Витамин Н      - (биотин ) 
Витамин К      - ( филохинони)
Витамин Р      - ( цитрин;  флавон; хесперидин;  рутин) 
Витамин РР    - ( никотинова киселина; никотинамид; ниацин)
Витамин U      - вещество, изолирано от зелето, което подпомага регенерацията на тъканите. 
Влакнини - видове въглехидрати в растенията, които в организма на човек оказват подобряващо здравето действие.
Воден баланс - съотношение между количеството вода, постъпващо в организма и извежданата от него.
Вработване - период, необходим за приспособяване на организма към натоварванията.
Вроговяване - отнася се за епителните тъкани, които покриват кожата, лигавиците, очите. Настъпва най-често при дефицит на витамин А в организма и представлява превръщане на нормалната еластична епителна тъкан в твърд нефункциониращ слой. 
Въглехидрати - основен енергиен източник при натоварвания.

Възстановителен период – необходимо време за нормализиране промените, които са резултат от натоварвания. 

 





{START_COUNTER}